Hummelhonung - tät musikpoesi

Work
Sweetness - Hummelhonung (2001)
Publication
Finanstidningen
Journalist
Tobias Theorell
Published

Ska man se bara en operaföreställning i år måste det bli Hummelhonung på Vasan i Stockholm. Det är knivskarpt, oerhört njurbart och klart som gnistrande snö. Jag har aldrig sett operasångare så personliga, så självutlämnande och i så total avsaknad av manér. Äntligen fick Vasan en riktig fullträff!

Kompositören Carl Unander-Scharin har avlyssnat Lindgrens språk perfekt och lyckats stöpa om det till gastkramande och fullständigt kongenial musik. Scharins musik är intelligent och sångbar, den är skriven av en aktiv sångare som vet att utnyttja operakonstens alla finesser. Hans klangvärld är djupt personlig och varenda ton betydelsebärande. Detta är musik där språkets melodi omärkligt gått över i sång. Musik så tät att man kan känna på den, tjockflytande som honungen och närande som fläsket. "
"Det är en poetisk och fascinerande föreställning Operan presenterar. Musiken mynnar ut i den ensamma Kaths talade repliker. Och i tanken att det är sådana här föreställningar som motiverar hela operakonstens existens i vårt moderna samhälle."