Carl Unander-Scharin, Svenskt CV

Carl Unander-Scharin, Tonsättare och lyrisk tenor

Carl Unander-Scharin är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Operahögskolan i samma stad. Han studerade 1984-91 vid Kyrkomusiker-, Musiklärar-, och Körpedagogklasserna vid Musikhögskolan och erhöll Körpedagogexamen 1986, samt Kyrkomusiker- och Musikdirektörsexamen 1991. Därefter studerade han mellan 1991-95 vid Operahögskolan i Stockholm där han erhöll diplom. Under åren vid Operahögskolan studerade Carl även elektroakustisk musik vid EMS i Stockholm. Carl studerade orgel för Hans Fagius, dirigering för Eric Ericson, Gustaf Sjökvist och Jorma Panula, sång för Solwig Grippe, Hans Gertz, Nicolai Gedda, Erik Saedén och Gösta Winbergh.

Lärare i musikteori och kontrapunkt var Lars-Erik Rosell och Per-Gunnar Alldahl, mfl. 

Carl Unander-Scharin är parallellt verksam som tonsättare och sångare, och har huvudsakligen komponerat verk med vokala inslag - ofta i en elektroakustisk kontext. Carl har även gjort musik till en rad dansföreställningar i samarbete med koreografen och hustrun Åsa Unander-Scharin. 

År 2015 disputerade Carl på avhandlingen "Extending Opera – artist-led Explorations in Operatic Practice through Interactivity and Electronics" vid KTH. 

Carl är professor i musikalisk gestaltning vid Karlstads Universitet/ Musikhögskolan Ingesund. 
 

KOMPOSITIONER:  

År 1991 tonsatte Carl radiooperan Mannen på Sluttningen med text av med poeten Katarina Frostenson på beställning av Sveriges Radio. Mannen på Sluttningen deltog i Prix Italia 1992.

År 1996, den 25 juli uruppfördes operan Tokfursten på Vadstena slott. Operan var ett beställningsverk från Vadstena-Akademien med stöd av Svenska Rikskonserter. Tokfursten inbjöds att gästa Kulturhuvudstadsåret 1998, och fem utsålda föreställningar gavs på Confidencen. En CD inspelning gjordes i september 1998 för skivbolaget Caprice. (CAP 22046) vilken senare fick ett separat omnämnande i "The Grammophone" och många lysande recensioner.

Under 1996 och 1997 skrevs och realiserades sångcykeln Figurer i ett landskap - sångcykel för radiomediet. Detta är ett verk koncipierat kring nio olika röstartister och deras olika sätt att använda sina röster. I sångarensemblen ingick Dalila da Silva Costa, Karl-Magnus Fredriksson, Lisa Gustavsson, Marika Lagercrantz, Erik Saedén, Jörgen Lantz, Rogelio de Badajoz Duran, samt Carl Unander-Scharin. Verket bygger på en diktsvit av poeten Ingamaj Beck och beställdes av Musikdramatiska Gruppen vid Sveriges Radio. Det uruppfördes den 9/12 1997. Inspelningsarbetet följdes av kulturredaktionen Nike vid SVT. Verket fick ett särskilt omnämnande i Prix Italia 1999, och utgavs på CD år 2000 (EORCD 001).

Den komiska operan Lysistrate uruppfördes av Operahögskolan i Stockholm på Folkoperan, i juni 1998. Verket var beställt av samma skola. Lysistrate uppfördes även i Oslo i april 2002.

Under 1998 och 1999 ägnade sig Carl huvudsakligen åt körmusik och kyrkomusik. Verken Mässa vid Höst , och Tx: Mäster Eckhart.

I september år 2000 uruppfördes det interaktiva dansverket Tanke, Mönster och Tomrum på Dansstationen i Malmö och två dagar senare på Dansescenen i Köpenhamn. Verket var framtaget för Kulturbro 2000. I maj 2001 spelades det även på Moderna Dansteatern i Stockholm. Koreograf Åsa Unander-Scharin, verket är ett samarbete mellan Carl Unander-Scharin och programmeraren/musikern Mateusz Herzcka samt teknomusikern Klas B Wahl.

Operan Hummelhonung, byggd på Torgny Lindgrens roman var ett beställningsverk av Kungliga Operan, och uruppfördes den 29 september 2001 på Vasateatern i Stockholm.

Den 13 september 2002 uruppfördes Qivittoq - ett interaktivt dansverk för solodans, soloröst och elektronik. I samarbete med Scen- och Sinnesproduktion och Åsa Unander-Scharin. Verket inbjöds till en presentation på den internationella dansfestivalen i Monaco – december 2002. Detta verk introducerar även ”den virtuella gamban” där dansaren ackompanjerar sångaren på ett trådlöst – och osynligt instrument – i Monteverdis aria ”Lasciate mi Morire”.

Den 26 och den 27 juli 2003 uruppfördes Byrgitta på Vadstena Slott. En opera i tre akter för 12 sångare och 12 musiker, i samband med 700 års dagen av Den Heliga Birgittas födelse. Byrgitta spelades in av Sveriges Radio P2.

Den 1 november 2003 visades den av SVT beställda dans och musikfilmen Elevation med musik av Carl Unander-Scharin och koreografi av Åsa Unander-Scharin.

Carl gästade Den Anden Opera i Köpenhamn som composer in residence under våren 2004, där det interaktiva instrumentet The Vocal Chorder/ The MIDI-harp koncipierades och användes för första gången. 

Den 16 till 19 maj 2004 uruppfördes och spelades oratoriet Apostlagärning i Stefanskyrkan. Beställare var Johannes församling. Apostlagärning spelades in av Sveriges Radio P2.

Under 2005 uruppfördes den tredje motetten Spiritual Exercises/Andliga Övningar, som skrevs på uppdrag av Rikskonserter till Lamentabile consort samt det interaktiva opera- och dansverket Hybrid.

I januari 2006 uppfördes Fedra av Jean Racine på Kungliga Dramatens lilla scen till nyskriven musik av Carl. Regi av Karl Dunér.

I december 2006 uruppfördes den komiska operan Loranga, Masarin och Dartanjang med libretto av Barbro Lindgren, och i februari 2007 uruppförde Kroumata och Erika Sunnegårdh sångcykeln The World As I See It till texter av Albert Einstein.

I maj 2007 uruppförde S:t Jakobs Kammarkör under Gary Graden den fjärde motetten To The Unknown God.

Det interaktiva Drömspelet "The Crystal Cabinet" beställdes och uruppfördes av Piteå Kammaropera. Det turnerade sedan under hösten 2008 i Norrbotten och Västerbotten.

Mellan 2007 och 2009 var Carl huskompositör vid Göteborgsoperan där operathrillen Sömnkliniken med libretto av Alexander Ahndoril hade premiär i mars 2009.

Carl framträdde som Nadir i Folkoperans uppsättning av Bizet´s Pärlfiskarna under hösten 2009.

I september 2010 uruppfördes Medmänniskor (oratorium med texter av Stefan Einhorn) av Radiokören under Peter Dijkstra i Berwaldhallen.

Det interaktiva dansverket Artificial Body Voices visades i SVT i december 2012 ett verk skapat i samarbete med Åsa Unander-Scharin, Klas B Wahl,  Lene Juhl och Mark Viktov.

The Elephant Man, Carls nionde opera beställdes av NorrlandsOperan och uruppfördes i oktober 2012. Libretto av Michael Williams.

Sing the Body Electric! - a Corporatorio är ett verk som sammanför interaktiva teknologier med opera och dans, och skapades i samarbete med Åsa Unander-Scharin för Operahögskolan i Stockholm. Visades i Reaktorhallen KTH, Scenkonstbiennalen Jönköping och på Cape Town Opera i Sydafrika. 

År 2017 uruppfördes Calligrammes, ett beställningsverk av Sveriges Radio Berwaldhallen. Verket är en körsvit med dikter av Guillaume Apollinaire, och skrevs för blandad kör, dansare, sångare och interaktiva instrument. Samma är uruppfördes sångcykeln Plåtsax - hjärtats instrument,  byggd på Torgny Lindgrens diktsamling från 1965. 

Mälardalens Musik- och Operahögskola beställde operan Riddartornet som uruppfördes i Västerås i maj 2018 och även spelades på Vadstena Gamla Teater. Libretto skrevs av Magnus Florin, baserat på Erik Johan Stagnelius roman. 

År 2019 uruppfördes dels Salve Flos Decor et Ecclesiae samt The Cloud of Unknowing, bägge för kör och orgel. 

År 2022 uruppfördes KTHs beställningsverk, operan The Tale of the Great Computing Machine i KTHs reaktorhall. Operan bygger på Hannes Alfvéns bok "Sagan om den stora datamaskinen" från 1965. 

SÅNGARE: 

Carl har varit engagerad som sångare vid bla Folkoperan och Drottningholms Slottsteater. Roller som Don Ottavio (Mozarts "Don Giovanni"), Remendado (Bizets "Carmen"), Han (Ingvar Lidholms "Ett Drömspel") och Nemorino (Donizettis "Kärleksdrycken"). Mellan år 2000 och 2011 ingick Carl i solistensemblen vid Kungliga Operan där han framträdde i roller som Tamino (Mozarts ”Trollflöjten”), Almaviva (Rossinis ”Barberaren i Sevilla), Raoul de Gardefeu (Offenbachs ”Pariserliv”), och Fiskaren (Stravinskijs ”Näktergalen”). Säsongen 2009 sjöng Carl rollen Nadir i Bizets "Pärlfiskarna" vid Folkoperan, och säsongen 2014 rollen som Faust i Lili Boulangers "Faust et Helène" vid MalmöOpera. Carl framträder regelbundet i höga tenorpartier såsom Bachs Evangelistpartier, Rossinis Stabat Mater och Petite Messe Solenelle, Händels Messias - liksom i en rad av konserter med mer populär repertoar. Under sommaren 2018 gjorde Carl en uppmärksamman rendering av rollen som Francesco Gonzaga vid Drottningholms Slottsteater, en prestation som uppmärksammades av press och publik - och som specialskrevs till Carl av tonsättaren Djuro Zivkovic. 

FORSKNING: 

Från 2010 var Carl doktorand vid KTH i ett unikt samarbete med Operahögskolan i Stockholm. Mellan 2011-2014 innehade Carl en gästprofessur i ämnet "Opera och Teknik" vid samma lärosäte, där han bland annat ansvarade för kursen Extended Opera. Med Extended Opera har gästspel genomförts i Holland (Operadagen Rotterdam), till Jönköping (Scenkonstbiennalen), till Sydafrika (Cape Town Opera) och Liszt-akademien i Budapest (Ungern). 

Carl har tilldelats en rad priser och utmärkelser, såsom:  

Längmanska kulturfonden, 

Stockholms Stads Kulturpris, 

STIM-stipendiet, 

Kungliga Musikaliska Akademiens tonsättarstipendium, 

Konstnärsnämnden Arbets- och resestipender, 

Sigvard och Marianne Bernadottes konstnärsstipendium, 

Musikföreningen i Stockholms Musikpris, Föreningen Svenska Tonsättares Stipendium. 

Carl Unander-Scharin är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2015 och invaldes i föreningen Svenska Tonsättare år 1997.