NEW The Eternal Body of man is the imagination - a time capsule

 This is a work, commissioned by Drottningholms Barockensemble - for their 40-th anniversary. It was given its first performance on October 15, 2011, conducted by the composer. 

 Link to Audio documentation of the first performance. 

--- Programkommentar.

 

The Eternal Body of Man is the imagination – a time capsule

Mänskligheten har många gånger återvänt till tanken om en tidskapsel, drömmen om att kommunicera från en tid till en annan. På sätt och vis är varje bok, varje konstverk, varje musikstycke - varje artefakt - en tidskapsel. I ett större perspektiv har man prövat tanken att söka kontakt med eventuella andra jordliknande miljöer och människoliknande varelser i världsrymden - mest känd är kanske rymdsonden Voyager II som skickades ut ur Solsystemet på 70-talet. Den innehåller "The Golden Record" - en guldpläterad LP- skiva som ska kunna spelas med den medföljande grammofonen (!) - av en eventuell avlägsen civilisation. I verket The Eternal Body of Man is the imagination, vill jag med de gamla instrumenten kommunicera med nutiden, och därmed med framtiden. Verket är tänkt som en fanfar som famlar över tid och rum. Titeln kommer från en rad av William Blake (1757-1827), den store poeten, mystikern och konstnären som satt i sitt enkla rum och tänkte visionära tankar om kommunikation över tid och rum. Verket har tre delar, som följer tankebanan från jordeytan via avfärden - till konstens luftiga rymd.

Det är en stor glädje att få komponera ett verk till mina vänner och kollegor i Drottningholms Barockensemble, och deras förnämliga musikkonst. Att skriva för tidiga instrument är en speciell utmaning, då dessa instrument å ena sidan kan sakna vissa möjligheter (toner, dynamik) som deras moderna varianter har – men å andra sidan har en ursprunglig och mer avskalad klang. För att få tillgång till ett större antal skaltoner för natur-trumpeterna, valde jag att skriva för en C-trumpet och för en D-trumpet. Verket är komponerat för 2 traversflöjter, två barockoboer, 1 barockfagott, en cembalo, slagverk (2 barockpukor och 2 tamburo rullante), C- trumpet och D-trumpet, två konsertanta violinstämmor och stråkar.

The Eternal body of man – a time capsule är ett beställningsverk av Drottningholms Barockensemble, med stöd av Statens Kulturråd.

 

Link to Audio