Presscuts

1700-talstankar på samtidens problem

Work
The Crystal Cabinet (2008)
Publication
Norrbottens Kuriren
Journalist
Regine Nordström
Published
Det är förstås ingen slump, librettot bygger på tolkningar av hans tankar och verk. Centralt är utforskandet av kreativitetens väsen och kraft, men också lusten att förena olika konstformer till ett enda uttryck. Så som poeten själv gjorde med de medel som då stod honom till buds. Fast i sin samtid var William Blake varken känd eller upphöjd.

Moder Jord ur kurs

Work
The Crystal Cabinet (2008)
Participants
Opera_The Chrystal Cabinet_Piteå Kammaropera_Musik: Carl Unander-Scharin_Libretto: Carl Unander-Scharin _& Keith Turnbull_Regissör: Keith Turnbull_Koreograf: Åsa Unander-Scharin_Scenograf/design: Lene Juhl _& Mark Viktov_Ljusdesign: Lars Lidström_Roller: Kristina Hansson sopran, Johan Christenson tenor, John Erik Eleby basbaryton, Claudine Ulrich dansare, Jan Vesala dansare_Medlemmar ur Norrbotten NEO_Dirigent: Mats Rondin_Black Box, NorrlandsOperan
Publication
Västerbottens-Kuriren
Journalist
Bengt Hultman
Published

Det är ingen tvekan om att lika okänd och ifrågasatt som den engelska författaren och konstnären William Blake (1757-1827) var under sin levnad lika känd är han i dag och anses som en mycket inflytelserik person både inom poesi och bildkonst. I flera av hans verk finns en närmast svårförståelig blandning av mytologiska bilder kopplade till den tidens verklighet av krig och elände.

Brutalt vacker dystopi

Work
The Crystal Cabinet (2008)
Participants
Musik: Carl Unander-Scharin, koreogrfi: Åsa Unander-Scharin, Videoscenografi: Mark Viktov och Lene Juhl, artister: JohnErik Eleby, Johan Christensson, Kristina Hansson, Claudine Ulrich, Jan Vesala
Publication
Svenska
Journalist
Carl-Gunnar Åhlén
Published

När tillvaron blir övermäktig kan den stressade amerikanen lägga sig i ett så kallat Flotation spa för att transcendera sig bort på en bädd av saltlake. Men den som lägger sig inuti 2028 års eskapistiska kabin – vars namn är titeln på Carl Unander-Scharins enaktsopera – gör det inte i terapeutiskt syfte utan för att rädda den sista resten av mänskligheten.